Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ


Κατά καιρούς σπουδαίοι ζωγράφοι αποτύπωσαν μέσω της τέχνης τα βασανιστήρια του Χριστού, την πορεία του προς τη Σταύρωση και την Ανάσταση. Η τέχνη μπορεί να αξιοποιηθεί στο νηπιαγωγείο τόσο για την έκφραση των συναισθημάτων που μας προκαλούν τα έργα τέχνης, όσο και για δημιουργικές δράσεις, κατασκευές και παιχνίδια.

The Entombent of Christ, 1602, Caravaggio


Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Η σταύρωση

                
Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Η Ταφή του Χριστού, 1568-1570


Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Ο Χριστός κουβαλάει το σταυρό


Καραβάτζιο, Η μαστίγωση του Ιησού


Τιτσιάνο, Ο χριστός στο σταυρό κι ο καλός κλέφτης


Μιχαήλ Άγγελος, Πιετά

Η λέξη pieta είναι ιταλική και στα ελληνικά μεταφράζεται ως έλεος. το γλυπτό αυτό είναι γνωστό  ως "η αποκαθήλωση" και βρίσκεται στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό. Είναι το πρώτο έργο του Μιχαήλ Άγγελου και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα έργα τέχνης στον κόσμο. Στο νηπιαγωγείο μπορούμε να προσπαθήσουμε να το φτιάξουμε με πηλό, πλαστελίνη ή και αλατοζύμη.

 Πως κάνουμε την αλατοζύμη:
υλικά:μισή κούπα αλάτι, μισή κούπα νερό και μιάμιση κούπα αλεύρι
διαδικασία: ανακατεύουμε το αλάτι με το αλεύρι και σταδιακά προσθέτουμε νερό και ζυμώνουμε

Εναλλακτικά μπορούμε να φτιάξουμε το παρακάτω παζλ:





Ο Μυστικός Δείπνος είναι το πιο πολύτιμο έργο τέχνης του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και είναι τοιχογραφία που βρίσκεται στο Μιλάνο, στην Ιταλία, στην τραπεζαρία του μοναστηριού Santa Maria Delle Grazie (μετάφραση στα ελληνικά Παναγία της Χάριτος).

Ο μυστικός δείπνος, Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Ο Χριστός στο Μυστικό Δείπνο κάλεσε τους μαθητές του για να τους περιποιηθεί και να τους αποχαιρετίσει και ως δείγμα της ταπεινότητας του έπλυνε τα πόδια τους . Έπειτα στο τραπέζι τους έδωσε να φάνε ψωμί, λέγοντας πως αυτό είναι το σώμα του και κρασί λέγοντας ότι αυτό είναι το αίμα του. Από τότε λοιπόν όλοι οι πιστοί πηγαίνουμε στην εκκλησία και κοινωνούμε το σώμα και το αίμα του Χριστού, τη Θεία Κοινωνία.







Τώρα είσαι έτοιμος να διαλέξεις ένα από τα παρακάτω Φύλλα εργασίας:




Μην ξεχνάς να μη χάνεις την επαφή με την τέχνη!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ