Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

11+1 ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΨΙΜΟ ΤΩΝ ΑΥΓΩΝ



Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές (και οι νοικοκύρηδες) σε κάθε σπίτι βάφουν κάθε χρόνο τα αυγά! Το έθιμο τα θέλει σε χρώμα κόκκινο, από το αίμα του Χριστού που οδηγείται στη σταύρωση. Παρόλα αυτά είναι διασκεδαστικό και όμορφο το στόλισμα των πασχαλινών αυγών με διάφορες τεχνικές και χρώματα. Πάμε να δούμε και να επιλέξουμε ποια μας αρέσει περισσότερο για φέτος:


1. Παραδοσιακά κόκκινα αυγά με βαφή αβγών

Στο εμπόριο και στα σούπερ μάρκετ υπάρχουν βαφές αυγών τόσο σε κόκκινο, όσο κι άλλα χρώματα. Ακολουθώντας τις οδηγίες μπορείτε εύκολα και γρήγορα να πετύχετε το χρώμα που θέλετε.



2. Αυγά για το Πάσχα με φυσικά χρώματα

 Για όσους δεν θέλουν να χρησιμοποιούν στα αυγά τους βαφές του εμπορίου προτείνουμε να χρησιμοποιήσουν υλικά και τρόφιμα που υπάρχουν σε κάθε σπίτι:

Για κόκκινα / ροζ αυγά: Χρησιμοποιήστε ψιλοκομμένα παντζάρια ή φύλλα τριανταφυλλιάς
Για κίτρινα αυγά: Χρησιμοποιήστε φλούδες από κρεμμύδι ή φλούδες από πορτοκάλι. Επίσης μπορείτε να προσθέστε λίγο κρόκος Κοζάνης.
Για πράσινα αυγά: Για φυσικό πράσινο χρώμα χρησιμοποιήστε μαϊντανό ή και φύλλα από σπανάκι
Για καφέ-μπεζ αυγά: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καφέ ελληνικό ή ακόμα και φίλτρου!
Για πορτοκαλί αυγά: Χρησιμοποιήστε τριμμένο καρότο και προσθέστε λίγη πάπρικα.
Για μωβ αυγά: Τα φύλλα του κόκκινου λάχανου δίνουν ένα μωβ-μπλε χρώμα. Χρειάζεστε μισό κόκκινο λάχανο, κομμένο σε φαρδιές λωρίδες. Μπορείτε να χρησιμοποιήστε και βατόμουρα.

Ακολουθεί ένα σχετικό βίντεο για βοήθεια:




3. Βάφουμε αυγά με χρώματα ζαχαροπλαστικής

Υλικά: Αυγά, Πλαστικά ποτηράκια, 1 κουταλιά της σούπας ξύδι για κάθε ποτηράκι, 7 με 10 σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής
Βράζουμε τα αυγά και συνεχίζουμε ετοιμάζοντας τα ποτηράκια. Βάζουμε χλιαρό νερό σε κάθε ποτηράκι, περίπου μέχρι τη μέση. Προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας ξύδι και 7 με 10 σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής. Όσο περισσότερες σταγόνες βάλουμε τόσο πιο έντονο θα βγει το χρώμα. Αφήνουμε τα αυγά μέσα στο χρώμα συνήθως 7-10 λεπτά κι έπειτα τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε αλουμινόχαρτο με χαρτί κουζίνας περιμένοντας να στεγνώσουν.







4. Πασχαλινά αυγά με τη μέθοδο ντεκουπάζ

Μία ωραία και διαφορετική πρόταση είναι αυτή με τη μέθοδο ντεκουπάζ, την οποία δανειστήκαμε από την ιστοσελίδα foodaholics.gr και σας την προτείνουμε.
Αυτός είναι ο πιο εύκολος και με μικρότερο κόστος, τρόπος για να διακοσμήσετε αυγά και να εντυπωσιάσετε!
Το μόνο που θα χρειαστείτε για φτιάξετε αβγουλάκια, τα οποία πρέπει να είναι άσπρα, ένα ασπράδι αυγού και χαρτοπετσέτες.
Τι θα χρειαστούμε:
Άσπρα αυγά
1 ασπράδι αυγού
Χαρτοπετσέτες
Πώς μπορείτε να τα φτιάξετε:
Βράζουμε τα άσπρα αυγά σε νερό για 13 λεπτά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα στεγνώνουμε καλά.
Κόβουμε σχέδια της αρεσκείας μας από χαρτοπετσέτες με λευκό φόντο.
Αλείφουμε ελαφρώς το αυγό με ασπράδι αυγού και κολλάμε προσεκτικά τα σχέδια.
Με το δάχτυλό μας βάζουμε πάνω από τα σχέδια ασπράδι αυγού.
Αν οι χαρτοπετσέτες έχουν αρκετό πάχος αφαιρούμε 1-2 φύλλα.
Αφήνουμε τα αυγά να στεγνώσουν όρθια για 12 ώρες.


5. Αυγά με κηρομπογιές

Μία όμορφη κατασκευή με εκπληκτικά αποτελέσματα. Βράστε τα αυγά κι έτσι όπως είναι ζεστά κάντε διάφορα σχέδια με κηρομπογιές. Αν θέλετε μετά βουτήξτε τα σε βαφή αυγών κι η κηρομπογιά θα δώσει ένα μοναδικό φωσφοριζέ αποτέλεσμα.
Ακολουθεί βίντεο με ενδεικτική διαδικασία:



κι εικόνες από έτοιμα βαμμένα αβγά με κηρομπογιά





6. Χρωματίζουμε τα αυγά με τέμπερες

Οι τέμπερες αποτελούν ιδανικό τρόπο για βάψιμο αυγών στο νηπιαγωγείο αλλά και στο σπίτι γιατί ο τρόπος αυτός είναι εύκολος για τα παιδιά και τα χρώματα τους δίνουν κάθε φορά εντυπωσιακό αποτέλεσμα:




7. Έξυπνο βάψιμο αυγών με χαρτί γκοφρέ

Βράστε τα αυγά, ώστε να γίνουν σφιχτά, ή αφαιρέστε ασπράδι και κρόκο, όπως περιγράψαμε παραπάνω.

Αφήστε τα να κρυώσουν και έπειτα καθίστε μαζί με το παιδί σας στο τραπέζι, οπλισμένοι με υπομονή και δημιουργικότητα.

Βρέξτε το αυγό εξωτερικά και αρχίστε να κολλάτε πάνω του το χαρτί γκοφρέ. Μπορείτε να κόψετε λωρίδες για να το κάνετε ριγέ, να χρησιμοποιήσετε το μηχάνημα που τρυπάμε τα χαρτιά για να κόψετε το χαρτί σε κύκλους και να κάνετε τα λευκά αυγά πουά ή να επενδύσετε στην αφηρημένη παιδική τέχνη και να καλύψετε το αυγό με πολύχρωμο χαρτί κομμένο σε διάφορα σχήματα.

Για να κολλήσει καλά το χαρτί αλλά και για να βγάλει πολύ χρώμα φροντίστε να το βρέχετε και από πάνω με ένα πινέλο ή με τα δάχτυλα

Όταν πετύχετε το σχέδιο που επιθυμείτε, βάλτε το αυγό στην άκρη για μερικά λεπτά. Όσο περισσότερο μείνει τόσο περισσότερο χρώμα θα απορροφήσει. Προσέξτε, όμως, να μην στεγνώσει εντελώς γιατί θα δυσκολευτείτε να αφαιρέσετε το χαρτί.

Τέλος, βγάλτε το χαρτί και θα έχετε ένα υπέροχα διακοσμημένο αυγό.





8. Βάφω αυγά με λουλούδια και φύλλα

Άλλος ένας δημοφιλής τρόπος για τη βαφή αυγών περιγράφεται στο παρακάτω βίντεο:




Θα χρειαστούμε:
Αυγά
Νερό
Ξύδι
Μωβ λάχανο
Φλούδες από κρεμμύδια
Λουλούδια, άνηθο, σέλινο, φύλλα
Διάφανο καλσόν ή καλτσάκια

Εκτέλεση:
Κόβουμε το καλσόν ή τα καλτσάκια σε κομμάτια. Παίρνουμε ένα φύλλο, ένα λουλούδι, ένα κομματάκι άνηθο, μερικά φυλλαράκια από το σέλινο ή άλλα φυλλαράκια και τα απλώνουμε πάνω στο αυγό μας. Προσοχή, να είναι απλωμένα πλήρως πάνω στο αβγό μας. Στη συνέχεια βάζουμε το αυγό μας μέσα στο κομμάτι καλτσόν ή κάλτσας και κλείνουμε σφιχτά. Για να δώσουμε κοκκινωπό χρώμα στα αβγά μας γεμίζουμε την κατσαρόλα μας με φλούδες από κρεμμύδια. Πολλές φλούδες. Ενδιάμεσα βάζουμε τα αυγά μας που έχουμε μέσα στα καλτσάκια. Βάζουμε νερό και ξύδι και βράζουμε για 20 λεπτά. Τα κόκκινα αυγά μας είναι έτοιμα!

Πηγή: iefimerida.gr

9. Χρησιμοποιώ κλωστή ή λαστιχάκια για να βάψω τα αυγά

Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται βήμα βήμα το βάψιμο των αυγών με κλωστές:


ενώ ένας έξυπνος τρόπος για να δημιουργήσουμε γραμμές και σχήματα είναι να χρησιμοποιήσουμε λαστιχάκια





10. Βάφουμε αυγά με χρυσόσκονη και γκλίτερ

Μία λαμπερή πρόταση για να ξεχωρίζουν τα αυγά μας. Χρησιμοποιούμε σε βρασμένα αυγά χρυσόσκονη ή γκλίτερ είτε σε όλη την επιφάνεια, είτε σε σημεία φτιάχνοντας όμορφα σχέδια.





11. Χρησιμοποιούμε αυτοκόλλητα ή αυτοκόλλητη ταινία

Τα αυγά μας μπορούν να διακοσμηθούν μετά το βάψιμο με αυτοκόλλητα της αρεσκείας μας. Ένας ακόμη τρόπος να χρησιμοποιήσουμε τα αυτοκόλλητα ή τις αυτοκόλλητες ταινίες είναι πριν να ξεκινήσουμε το βάψιμο. Τα κολλάμε στο σημείο που μας αρέσει και κατόπιν εκτελούμε τη διαδικασία κανονικά. Όταν τα αυγά μας είναι έτοιμα αφαιρούμε την αυτοκόλλητη επιφάνεια.




12. Βάφουμε τα αυγά με μπογιά για μαυροπίνακα

Μια όμορφη ιδέα που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι είναι η βαφή των αυγών με σπρέι ή υγρό βαφής μαυροπίνακα. Κατόπιν με κιμωλίες μπορούμε να γράψουμε επάνω ευχές και μηνύματα!



Ανέβασε στον παρακάτω διαδικτυακό πίνακα τα δικά σου αυγά και γράψε μας ποια τεχνική χρησιμοποίησες!



Προσοχή! Επειδή το τσόφλι του αυγού είναι διαπερατό, τα αυγά στα οποία θα βάλεις κόλλα ή μπογιά (τέμπερα κλπ.) δεν πρέπει να καταναλωθούν.

Καλό τσούγκρισμα λοιπόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ