Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ




Το Πάσχα πλησιάζει κι οι νοικοκυρές στα σπίτια ετοιμάζουν γλυκίσματα και λιχουδιές. Υπάρχουν λογής και λογής νόστιμα φαγητά και γλυκά αλλά τα τρία πιο σπουδαία για τις μέρες αυτές για τα οποία θα μιλήσουμε στην ανάρτηση αυτή είναι τα τσουρέκια, τα πασχαλινά κουλουράκια και τα λαζαράκια.

Και δε θα μιλήσουμε απλά, αλλά θα διαγωνιστούμε! 

Με τη βοήθεια λοιπόν κάποιου μεγάλου διαλέξτε μία από τις τρεις αυτές λιχουδιές, βρείτε τη συνταγή κι μπείτε στην κουζίνα να τη φτιάξετε. Οι νικητές με τα πιο όμορφα γλυκά (με βάση τις φωτογραφίες που θα μου στείλετε) γιατί όσον αφορά τη γεύση είμαι σίγουρη ότι θα είναι τέλεια, θα αποκτήσουν το βραβείο του μικρού ζαχαροπλάστη.

Ενδεικτικά, ακολουθούν παρακάτω τρεις συνταγές, από το γνωστό σε όλους Άκη Πετρετζίκη, χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό.












Το Σάββατο του Λαζάρου οι νοικοκυρές φτιάχνουν τα Λαζαράκια, τα οποία είναι κουλουράκια για την ψυχή του Λαζάρου κι έχουν το σχήμα ανθρώπου, με σπάργανα, όπως άλλωστε παρουσιάζεται κι ο Λάζαρος στις εικόνες. Όταν τα πλάθουν, βάζουν για μάτια δύο γαρίφαλα, ενώ συνηθίζεται να φτιάχνουν τόσα λαζαράκια όσα είναι και τα παιδιά της οικογένειας. Με βάση το έθιμο, όποιος δε φτιάξει λαζαράκια, δε θα χορτάσει ψωμί. Παράλληλα με την παρασκευή τους λοιπόν μπορείτε να μάθετε και τα κάλαντα του Λαζάρου:


Που' σαι Λάζαρε, που είναι η φωνή σου
που σε γύρευε η μάνα κι η αδερφή σου.

Ήμουνα στη γη, στη γη βαθιά χωμένος
κι από τους εχθρούς, εχθρούς βαλαντωμένος.

Βάγια Βάγια των Βαγιών τρώνε ψάρια και κολιόν
και την άλλη Κυριακή Ψήνουν το παχύ τ' αρνί.


 ΕΚΤΥΠΩΣΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΊΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ!
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!




Ανέβασε κι εσύ αν θες τις δικές σου φωτογραφίες με αυτά που ετοίμασες στον παρακάτω πίνακα για να τις θαυμάσουμε και για να δώσεις ιδέες και σε άλλους φίλους. Την αρχή έκαναν τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Τριανταφυλλιάς, που αξίζουν πολλά μπράβο!








Μετά τις συνταγές μας ένα παιχνιδάκι μνήμης για διασκέδαση:




Τέλος, βάλε τα γράμματα της λέξης Τ Σ Ο Υ Ρ Ε Κ Ι στη σωστή σειρά:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ