Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ







Στις 27 Μαρτίου ο πλανήτης μας γιορτάζει το θέατρο και στην ανάρτηση αυτή θα αναφερθούμε στο αγαπημένο πολλών γενεών ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ.


Γνώριζες ότι....

Το θέατρο σκιών αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα είδη θεάτρου και η αρχή του εντοπίζεται στην Ινδία και γενικότερα σε αρκετές χώρες της Ασίας; Οι Έλληνες ήρθαν σε επαφή με αυτή τη μορφή τέχνης κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας καθώς ο Καραγκιόζης ήταν ένα από τα μέσα ψυχαγωγίας των Τούρκων, ενώ οι πρώτες ελληνικές παραστάσεις με τον Καραγκιόζη πραγματοποιήθηκαν πολλά χρόνια αργότερα.



Η διαδικασία... 

....για το παίξιμό του είναι σχετικά απλή και μπορείς κι εσύ να δοκιμάσεις να φτιάξεις ένα αυτοσχέδιο θέατρο σκιών στο σπίτι σου; Χρειάζεται μόνο ένα τεντωμένο άσπρο σεντόνι ή αλλιώς μπερντές που φωτίζεται από πίσω (από τη μεριά του καραγκιοζοπαίκτη). Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα φακό! Και φυσικά τις φιγούρες των ηρώων του θεάτρου σκιών, του Καραγκιόζη και της παρέας του. Να θυμάσαι ότι χρειάζεται να τοποθετήσεις στα σωστά σημεία τις λαβίδες από τις φιγούρες ώστε να έχουν οι ήρωες μεγαλύτερη κίνηση και ευλυγισία. 
Την παράσταση επίσης μπορεί να συνοδεύσει και μουσική.



Οι ήρωες του θεάτρου σκιών....

Βασικός πρωταγωνιστής του θεάτρου σκιών ο Καραγκιόζης. Μεταξύ των άλλων γνωρίζουμε την Αγλαϊα, που είναι η γυναίκα του, το Κολλητήρι, τον Κοπρίτη και το Μιρικόκο (ή Μπιριγκόγκο), που είναι τα τρία του παιδιά, το θείο το το μπαρμπα- Γιώργο, το Χατζηαβάτη, το νάνο Μορφονιό, το φίλο το Καραγκιόζη το Διονύσιο, τον Πασά και τη Βεζυροπούλα, το Μπέη, το Βεληγκέκα, το Σταύρακα και αρκετούς άλλους.

Κάνε κλικ στις εικόνες παρακάτω για να γνωρίσεις τους ήρωες και τα βασικά χαρακτηριστικά τους:


Σειρά σου να παίξεις! 

Εκτύπωσε τον Καραγκιόζη και τους φίλους του, χρωμάτισε τους και ένωσε τα κομμάτια με διπλόκαρφο. Στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός μεγάλου φτιάξε το δικό σου θέατρο σκιών και παρουσίασε την παράσταση σου. Τους ήρωες θα τους βρεις κάνοντας κλικ στις παρακάτω εικόνες:





Ώρα για προβολή!

Αν θέλεις να πάρεις μία ιδέα από το θέατρο σκιών, για να σε βοηθήσει στη δική σου παράσταση, δες το παρακάτω βίντεο με τον Καραγκιόζη... γιατρό...! 





Τέλος, ακολουθούν κάποια φύλλα εργασίας. Κάνε κλικ πάνω στις εικόνες που ακολουθούν και διάλεξε όποιο προτιμάς!








Βάλε το θέατρο σκιών στη ζωή σου!
 Είναι μία μορφή τέχνης που προσφέρει γέλιο, διασκέδαση και ξεγνοιασιά! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ