Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ Β ΣΧΕΔΙΑΣΜΑ

Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι είναι ένα ποίημα του κορυφαίου Έλληνα ποιητή Διονυσίου Σολωμού.
Κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης το 1821 ο ποιητής αποφάσισε και ξεκίνησε να γράφει το ποίημα, το οποία αποτελείται από τρία κομμάτια, σχεδιάσματα. Το έργο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και περιγράφει εικόνες από την πολιορκία αλλά και την έξοδο του Μεσολογγίου.


Ιστορικά στοιχεία

Η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου έγινε κατά την ελληνική επανάσταση από τον Απρίλιο ως και τον Οκτώβριο του 1925, με αρχηγό των Τούρκων τον Κιουταχή που είχε ως στρατιώτες πάνω από 15000 Αιγύπτιους και ακολούθησε η δεύτερη πολιορκία από το Δεκέμβριο του 1925 έως και τον Απρίλιο του 1926 όταν ο Κιουταχής μαζί με τον Ιμπραήμ πολιόρκησαν την πόλη. Ένας από τους Έλληνες ήρωες της επανάστασης ήταν ο Μιαούλης, ο οποίος αρχικά κατάφερε να εφοδιάσει το Μεσολόγγι με φαγητό και όπλα, κάτι όμως που δεν κατάφερε να κάνει και στην πορεία όταν τα στρατεύματα των πολιορκητών γίνονταν όλο και μεγαλύτερα. ¨Έτσι,  οι άνθρωποι έζησαν δύσκολες στιγμές με φτώχεια, πείνα και αποκλεισμό!  Όταν τελικά η πόλη έπεσε πολλές Σουλιώτισσες προτίμησαν να πέσουν από το Ζάλογγο παρά να παραδοθούν στα χέρια των Τούρκων.




Β σχεδίασμα

Ο Διονύσιος Σολωμός εμπνεύστηκε από αυτή τη δύσκολη για τους Έλληνες στιγμή κι αποφάσισε να γράψει το ποίημα. Διαβάζουμε μαζί με τα παιδιά τους στίχους από το Β' σχεδίασμα και κατόπιν αναλύουμε μία μία τις σκηνές που περιγράφει: 












































Ερωτήσεις κατανόησης:

  • Το ποίημα αυτό τι περιγράφει;
  • Ποιο είναι το όνομα της πόλης;
  • Ποιος ήταν ο ήρωας των Ελλήνων;
  • Κατάφεραν οι Έλληνες να νικήσουν;
  • Ποια συναισθήματα μας προκαλεί;


Ακούμε το τραγούδι "Ο χορός του Ζαλόγγου"


...κι έπειτα χωριζόμαστε σε ομάδες και δραματοποιούμε τις σκηνές (Έλληνες άνδρες που πολεμούν κι αποφασίζουν την έξοδο, συνθήκες πείνας, χορός Ζαλόγγου).


Προεκτάσεις και ανατροφοδότηση


  • Γράφω κι εγώ το ποίημα, με απλά λόγια στη σύγχρονη διάλεκτο

  • Παρατηρώ τον πίνακα ζωγραφικής του Θεόδωρου Βρυζάκη και ζωγραφίζω κι εγώ το δικό μου, όπως μπορώ:

 












  • ...και  επιπλέον φύλλο εργασίας -χρωματίζω τη Σουλιώτισσα :




Καλή Επιτυχία!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ